HTML

Maya munkanapló

Friss topikok

  • Saman_Hun: szia Maya!hogy vagy? Jóska még "remete"? www.postaimre.com aktuális (2010.01.18. 17:13) A magyar nemzethez!
  • +energia: Mar küldöm is :D (2009.07.18. 20:56) Felhívás!
  • Maya2009: ez nem az én írásom...de nekem is nagyon tetszik! (2009.04.24. 09:51) ilyenek vagyunk...
  • Saman_Hun: a kapuCSUKVA TÁMADÁS (2009.04.24. 04:50) eléggé aktuális...
  • Saman_Hun: beszéltem a tiszta szemüvel és meg kért hogy motmár ne tartsam meg magamnak az üzeneteit vagy másn... (2009.04.23. 09:00) Régi-új beszélgetések...

Linkblog

Március 15 előtt...

2009.03.10. 13:15 Maya2009

Vajon mi a szabadság? Vajon mit jelent: szabadnak lenni? Vajon szabad-e a lélek a test börtönében? Vajon ki a szabadabb: egy ember a tengerentúlon-a "demokrácia hazájában"- felruházva a "mindent megtehetsz" zöldre váltott lámpával, vagy egy remete a hegyekbe elvonulva, puritán rongyokba öltöztetve örökéletű lelkét?

Kérdések, melyekre nem is olyan könnyű válaszolni.

Lássuk be: minden korosztálynak bizonyos szempontból mást jelent ez a szó. Gyerekként azt, hogy Anya megengedte, hogy mégse együk meg a spenótot, és retorzió nélkül maradt az, hogy a szomszéd kisfiút elgáncsoltuk és szó nélkül "kölcsönvettük" a bicaját. Fiatalon azt jelentette, hogy kimaradhattunk a buliban egy kicsit tovább és elmehettünk a haverokkal a Balcsira, sőt, még zsebpénzt is kaptunk, ami felett szabadon rendelkezhettünk. Óh, azok voltak ám a szép idők! Fiatal felnőttként a szabad párválasztás, szakma választás...Aztán, mikor az első fizetést szabadon arra költhettük, amire jól esett. Persze utána jöttek a súlyos kötelezettségek, de mégiscsak a magunk urai voltunk.

Egy azonosság van e korosztályi felsorolásban: az elme tisztasága és mindenek felettisége. A szabadság igazi értelmét az elme állapota határozza meg! A szabadság ott van az általunk felhúzott kerítések túloldalán.

Bizony lehetsz egy szárnyaszegett, vergődő lélek egy szabad, lehetőségekkel teli világban. S lehetsz mindent elsöprően szabad és független holmi országbitorló percemberek irányította látszatdemokráciában, marionett bábuk társaságában színpadra lökve.

S tudod mit tesz ilyenkor az igazán szabad ember? Kihúzza magát, elmosolyodik csendesen, mint aki valami igazi, nagy titoknak a birtokában van. A titkok titkának! Amit a leárnyékolt elméjű paprikajancsik soha nem fognak megtudni! Bármennyire is dolgoznak azon, hogy megnyomorítsanak, megfosszanak mindentől, miről azt gondolják, fontos és nélkülözhetetlen. De mivel ők nem ismerik, a legfontosabbat soha nem vehetik el!

Ha az elmédet tisztán tartod, élesíted, ápolod, akkor EZEK tehetnek bármit! Piruettezhetnek nagy kézmozdulatokkal, harsányan, színpadiasan, már-már meggyőzően....A bölcsmosolyú, titokbirtokló ember sziklaszilárdan fog állni a színpad közepén....és míg a körülötte ugrálók lassan elfáradnak, kidőlnek, lesodródnak a porondról, majd végleg eltűnnek, nyomtalanul.....Ő az idők végezetéig ott fog maradni, egyenes háttal, tiszta szívvel, csillodó szemmel és azzal a mindent tudó, nyugodt, Isteni mosollyal.

S a színpad fényei már csak őt simogatják....amíg világ a világ, s még tovább!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mayamunkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr81993442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása